Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

Ρεφλεξολογία - Ορισμός και Ιστορία

Ρεφλεξολογία - Ορισμός και Ιστορία


Καθημερινά συναντώ κόσμο οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι είναι η ρεφλεξολογία. Με αφορμή ένα χθεσινό περιστατικό αποφάσισα να γράψω τι είναι η ρεφλεξολογία που όλοι ακούμε αλλά λίγοι γνωρίζουμε. 
Η ρεφλεξολογία είναι μια  επιστήμη , η οποία βασίζεται στην ύπαρξη αντανακλαστικών σημείων στα πέλματα , στις παλάμες, στα αυτιά και σε σύστοιχες περιοχές του σώματος, που αντιστοιχούν σε κάθε όργανο και τμήμα του σώματος. Ο εξειδικευμένος ρεφλεξολόγος ασκεί τις τεχνικές του, τη ¨θεραπεία¨ με την αρχική έννοια του όρου, που σημαίνει στην αρχαία ελληνική γλώσσα, φροντίδα, περιποίηση, υπηρεσία του συνανθρώπου. Η μέθοδος αυτή αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως σύνολο και βελτιώνει την ποιότητα ζωής του.
Η ιστορία της ρεφλεξολογίας ξεκινά πριν πολλά χρόνια. Οι πρώτες αναφορές γίνονται το 3000 π.Χ., όπου τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ινδία βρέθηκαν τοιχογραφίες σε τάφους που παρουσίαζαν ένα συγκεκριμένο τρόπο πίεσης στα πέλματα.  Στη συνέχεια το 2330 π.Χ. βρέθηκε στη Σαχάρα τοιχογραφία δυο ιατρών. Το 2000 π.Χ. ο Κινέζος αυτοκράτορας Huang Ti αναφέρει τη ρεφλεξολογία σε βιβλίο του. Δυστυχώς όμως η καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας καθώς επίσης και η εποχή του Μεσαίωνα συνέβαλαν στην καταστροφή πάρα πολλών στοιχείων , με αποτέλεσμα να μην έχουμε αρκετές πληροφορίες για εκείνη την εποχή. 
Το 1582 γράφτηκε από δυο διάσημους ευρωπαϊκούς γιατρούς , τους δρ. Αντάμους και δρ. Ατάτις , βιβλίο με αντικείμενο τη θεραπεία των ζωνών. Ο δρ. Μπελ στη Λειψία δημοσίευσε βιβλίο με το ίδιο αντικείμενο.
Η σύγχρονη ιστορία της ξεκινά το 1913 από τον δρ. Γουίλιαμ Φιτζέραλντ, ο οποίος ήταν χειρούργος ωτορινολαρυγγολόγος, διευθυντής της ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σεντ Φράνσις στο Χάρτφορντ.
Άλλοι γιατροί οι οποίοι βοήθησαν στην εξέλιξη της μεθόδου ήταν ο δρ. Γουάιτ και το ζεύγος Ράιλεϊ. Συνεχιστής του δρ. Φιτζέραλντ η Αμερικανίδα Γιούνις Ίνγκαμ. Η Αγγλίδα Ντορίν Μπέιλι η οποία δημιούργησε και την πρώτη σχολή ρεφλεξολογίας στην Ευρώπη.
Η ρεφλεξολογία εφαρμοζόταν και στην Αρχαία Ελλάδα. Υπάρχουν αναφορές ότι στα πιο ονομαστά Ασκληπιεία όπως αυτά της Τρίκκης, Τιθορέας, Κω, Ιερού, Αμφιάρειου και Επιδαύρου εφαρμοζόταν μια μορφή πιεσοθεραπείας όμοια με της ρεφλεξολογίας.
Μια πρώτη αναφορά σχετικά με την ιστορία και τον ορισμό της ρεφλεξολογίας. Υπάρχουν όμως ακόμη πολλές πληροφορίες, πολύ σημαντικές, που θα τις αναφέρουμε μελλοντικά.


Πηγή: Ρεφλεξολογία, δρ. Μιχάλης Κυριακίδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου