Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

Φυσικά καλλυντικά
Η στροφή και το ενδιαφέρον των καταναλωτών προς τα φυσικά και βιολογικά καλλυντικά που παρατηρείται στις μέρες μας παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για μία αναπτυσσόμενη με ραγδαίο ρυθμό αγορά η οποία φαίνεται να έχει ανοδική τάση σε αντίθεση με την αγορά των συμβατικών καλλυντικών που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια συνεχόμενη κάμψη.

Αν ο 20ος αιώνας χαρακτηρίστηκε ως αιώνας της βιομηχανικής επανάστασης, είναι βέβαιο ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της «Πράσινης επανάστασης»! Η νέα τάση για αγορά φυσικών-βιολογικών καλλυντικών ενισχύεται σε σημαντικό βαθμό και από τις έρευνες που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ασφάλεια των συστατικών που περιέχουν κάποια από τα λεγόμενα «συνθετικά» καλλυντικά. Έρευνες ενοχοποιούν ορισμένες ουσίες για πρόκληση αρκετών δερματικών παθήσεων αλλά και πολύ σοβαρών ασθενειών (π.χ. καρκινογένεση). Η βιομηχανία της ομορφιάς, έχοντας αντιληφθεί έγκαιρα ότι θα πρέπει να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο ως προς τη σύνθεση αλλά και τη μεθοδολογία παρασκευής των καλλυντικών, στράφηκε προς τη χημεία της φύσης, υιοθετώντας μια νέα πολιτική στη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων, περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ
Τι είναι τα συνθετικά ή συνθετικής προέλευσης καλλυντικά
Είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη κατηγορία καλλυντικών σήμερα, της οποίας τα προϊόντα αποτελούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από συστατικά χημικής – συνθετικής προέλευσης. Μπορεί να περιέχουν φυτικά, ζωικά συστατικά, ιχθυέλαια, συστατικά ορυκτής προέλευσης τα οποία έχουν υποστεί χημικές διεργασίες.

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι εταιρίες συνθετικών καλλυντικών είναι κατά πλειοψηφία περισσότερες, είναι γιατί υπάρχει μεγάλη προσφορά των πρώτων υλών και η παρασκευή των προϊόντων αυτών οδηγεί σε άμεσα και δραστικά αποτελέσματα.

Πλεονεκτήματα συνθετικών καλλυντικών
- Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, καθώς περιέχουν δραστικά συντηρητικά τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη μικροβίων
- Πληθώρα λειτουργιών και στοιχείων τα οποία είναι πολύ εύκολα στην ανεύρεσή τους καθώς μπορούν να παρασκευαστούν εργαστηριακά
- Φτηνές πρώτες ύλες
- Εντοπισμένη δράση

Μειονεκτήματα της χρήσης των συνθετικών καλλυντικών

Τα τελευταία χρόνια, η στροφή των καταναλωτών προς ένα υγιέστερο τρόπο ζωής αναπόφευκτα έφερε και ερωτήματα για την ασφάλεια των συστατικών των καλλυντικών. Καινούριες έρευνες έρχονται να ενοχοποιήσουν κάποιες από τις ουσίες αυτές για την πρόκληση πολύ σοβαρών ασθενειών ακόμα και σύνδεση με καρκινογενέσεις.

Στη λίστα που ακολουθεί αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένα από τα συστατικά που κατά καιρούς έχουν κατηγορηθεί για διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες.

- Parabens
- Πετρελαιοειδή ή ορυκτέλαια
- Συνθετικά αρώματα/ Συνθετικά χρώματα
- Φορμαλδεΰδη

Παρακάτω αναφέρονται επιγραμματικά οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες των συνθετικών καλλυντικών που μπορεί να παρατηρηθούν κατά τη χρήση τους:

- Ερεθιστική δερματίτιδα
- Αλλεργική δερματίτιδα
- Ακμή από καλλυντικά
- Επιδείνωση δερματοπάθειας που προϋπήρχε

Οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και η ολοένα αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση με βάση το γεγονός ότι τα συνθετικά καλλυντικά παράγονται μέσω χημικών διεργασιών ρυπογόνων για το περιβάλλον, οδήγησε στην στροφή της καταναλωτικής ζήτησης προς ένα πιο «φυσικό» τρόπο ζωής ο οποίος θα χρησιμοποιεί φυσικές πρώτες ύλες και κατ’ επέκταση όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικά καλλυντικά.

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ
Τι είναι φυσικά καλλυντικά

Σαν φυσικά χαρακτηρίζονται τα καλλυντικά προϊόντα των οποίων τα συστατικά και κυρίως οι δραστικοί παράγοντες, οι ουσίες δηλαδή που χρησιμοποιούνται με σκοπό να δώσουν τις επιδιωκόμενες καλλυντικές ιδιότητες, έχουν φυσική προέλευση. Τα φυσικά καλλυντικά μπορεί να έχουν φυτικά (π.χ. εκχυλίσματα, αιθέρια έλαια, δραστικά συστατικά των φυτών κ.ά.).
Με γνώμονα τη σύστασή τους διακρίνονται σε:

- 100% Φυσικά καλλυντικά: Ουσιαστικά είναι πρακτικά αδύνατο να παρασκευαστεί ένα προϊόν 100% φυσικό εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων όπως τα φυτικά λάδια σώματος (τα οποία μπορεί να περιέχουν και αιθέρια έλαια) που τα συστατικά τους είναι 100% φυσικής προέλευσης.

- Φυσικής προέλευσης καλλυντικά: Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν σχεδόν όλα τα φυσικά καλλυντικά. Τα ενεργά συστατικά τους είναι φυσικές ουσίες.

Πλεονεκτήματα φυσικών καλλυντικών

- Για την σύνθεση των φυσικών καλλυντικών χρησιμοποιούνται οι γνώσεις της επιστήμης της πράσινης χημείας, η οποία συνδυάζει τη χρήση φυσικής προέλευσης πρώτων υλών χρησιμοποιώντας φιλικές προς το περιβάλλον διεργασίες με την προστασία του καταναλωτή από ανεπιθύμητες ενέργειες.
- Τα φυσικά καλλυντικά λόγω των πολλών δράσεων που μπορούν να περιέχουν τα φυσικά συστατικά τους, βρίσκουν γενικές εφαρμογές σε όλο τον οργανισμό, ενώ τα συνθετικά καλλυντικά έχουν συνήθως στοχευμένες δράσεις.
- Τα φυσικά καλλυντικά γενικά έχουν συνδεθεί με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε σχέση με τα συνθετικά.
- Έχουν μεγαλύτερο έρεισμα στο καταναλωτικό κοινό.
- Υποστηρίζεται ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πιο δεκτικός σε φυσικής προέλευσης συστατικά από ότι σε συνθετικά παράγωγα.

Μειονεκτήματα φυσικών καλλυντικών

- Μικρή διάρκεια ζωής. Δεν υπάρχουν αρκετά ισχυρά φυσικά συντηρητικά τα οποία είναι απαραίτητα για να εξασφαλίζουν την απόλυτη ασφάλεια του προϊόντος για μεγάλο διάστημα
- Αλλεργίες από φυσικά συστατικά, όπως τα αιθέρια έλαια, φυτικά παράγωγα, ιδίως σε ευαίσθητες ομάδες ατόμων
- Ανεπάρκεια πρώτων υλών (δεν είναι διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα συστατικά σε επαρκείς ποσότητες στη φύση)
- Γίνεται κατάχρηση των διαθέσιμων πρώτων υλών με αποτέλεσμα την καταστροφή της ισορροπίας του περιβάλλοντος του τόπου παραγωγής. Για παράδειγμα συντελείται αποψίλωση των φοινικοδασών της Μαλαισίας και της Ινδονησίας για την παραγωγή του φοινικέλαιου.
Συνήθως τα φυσικά καλλυντικά θεωρούνται ακριβότερα από τα συνθετικά, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε.
Δεν έχετε παρά να τα δοκιμάσετε...και θα δείτε άμεσα την διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου